четвъртък, 20 април 2017 г.

Всичко, всичко - Никола Юн

  Останах силно впечатлена от книгата, прочетох я на един дъх! Толкова много ми хареса, че дори не мога да повярвам. Определено това е един от най-спонтанните ми избори, за които съм повече от доволна.
  Корицата е много хубава и пролетна. Абсолютно подходяща за тази книга, така че пълни адмирации към дизайнерите на издателство Ибис, създават уникални корици!
  Запалих се по Всичко, всичко когато видях трейлъра на филма. Най-напред той ми хареса и тогава видях, че е по книга и съвсем неочаквано разбрах, че е тази. Веднага реших да я прочета и съм сигурна, че искам да изгледам и филма. Двете ми харесаха еднакво и нямам търпение да излезе.
  Маделин има много рядка болест - тежък комбиниран имунодефицит, поради което не може да излиза изобщо навън, защото иначе ще умре. Тя е алергична към всичко и само контакта с външния свят е способен да я убие. И така тя живее осемнадесет години - в своя безопасен мехур с майка си и медицинската си сестра. Мади наистина живее много изолирано и никога не е била като останалите си връстници. Ежедневието ѝ е доста еднообразно и съвсем по график, води обучение онлайн и чете книги, много книги. Тя има доста интересна външност - комбинация от японка и афроамериканка, това определено е нещо различно, но красиво. До преди да се нанесат новите съседи тя е щастлива в своето ежедневие, защото за човек в нейното състояние няма как да иска повече. Но с появата му, всичко се променя, защото:
Бях щастлива, преди да го срещна. Ала сега съм жива, а това не е същото.
  Оливър е новият съсед, който заедно със семейството си се е преместил в къщата до тях. За Мади това е една неочаквана промяна в сивото ѝ ежедневие. Тя се е изолирала до такава степен от външния свят, но появата му сякаш я приземява. Той, безспорно, е привлекателен особено с уникалните си сини очи(аз обожавам сини очи). Оли също си има своите проблеми с баща си, който се държи ужасно с майка му и той се налага да ги защитава със сестра му. Харесва ми, че авторката е решила някак да не задълбочава проблемите на героите и да развие историята им по съвсем различен начин. Истината е, че при такива обстоятелства се разбира най-лесно когато любовта е истинска.
 Лично аз не особен съм привърженик на този тип книги с болно момиче, но като видях Всичко, всичко и веднага ме плени. Просто не всяка книга е my cup of tea, но този определено беше, направо си бе в десетката, защото толкова удовлетворена след четиво отдавна не съм била. Пък и аз не просто исках да чета, изпитвах нужда за четене. Наслаждавах се на всяка една част от тази книга на пълен капацитет.
Докато четях започнах да разбирам Мади в много отношения, защото ако не рискуваш, на практика няма да разбереш какво е можело да стане и по-добре да знаеш, че си опитал, а не да съжаляваш, че изобщо не си го направил. Ако бях на нейно място щях по-рано да изляза навън и да рискувам, защото нямаше да издържа да стоя затворена и да не водя никакъв живот, това не е живот.
Всичко е риск. Да не правиш нищо, е риск. От теб зависи.
  Май след тази книга ще се сдобия с много любими цитати. Изпитах много и различни чувства докато четох тази книга и успях наистина да я почувствам. Наистина много ми хареса и я прочетох по такъв начин, че изпитах напълно цитата на Annie Dillard: "She read books as one would breathe air, to fill up and live." Тя просто ми спря дъха и ме остави без думи. Искрено я препоръчвам на всеки, който още не я е чел. Повярвайте ми, заслужава си от самото начало да самия край. Направо не можах да ѝ се наситя! Толкова прекрасна и хубава история, наистина остави силно впечатление у мен и ужасно се радвам, че е сред библиотеката ми.

  Изключително много благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност!

2 коментара:

  1. Силно се поинтересувах от гледната ти точка. Книгата определено заслужава да бъде прочетена, а това, че понякога се поставяш на мястото на Мади на мен лично ми хареса. Страхотно ревю! Браво! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ревюто ми ти е харесало. :) Аз го написах докато още бях напълно подвластна на емоциите си след като прочетох книгата, наистина е уникална и страшно много ми хареса! :))

      Изтриване