вторник, 3 юли 2018 г.

Черен лед - Андрю Лейн

   КНИГА ТРЕТА ОТ ПОРЕДИЦАТА  „МЛАДИЯ ШЕРЛОК ХОЛМС“


  Ах, Шерлок Холмс е любимият ми криминален герой. Честно казано и единствения, защото наистина ми харесва да гледам криминални филми/сериали, но книги... там понякога нещо ми куца. Но за Шерлок винаги мога да направя изключение, той е върховният детектив, той няма равен и е толкова впечатляващо четейки за него.

  Корицата е страхотна и пасва идеално на предходните две. Нямам търпение един ден да стане пълна серията с всички книги, с удоволствие ще направя снимка на рафта си с тях.
Харесва ми как Андрю Лейн показва Шерлок като момче и развитието му на бъдещата легенда, която ни е добре позната от оригиналните книги на Артър Конан Дойл. Наистина е много автентично и ме кара да вярвам, че действително е било така.
  След първите две опасни мисии, в които Шерлок се оказа замесен в Облакът на смъртта и Червената пиявица, Черен лед отново е доста бурна. Когато посещава брат си Майкрофт заедно с Еймиъс Кроу в Лондон, те стават свидетели на един много странен инцидент. Майкрофт е обвинен в убийство, което не е извършил и сега Шерлок трябва да докаже, че е невинен. Но мистерията не свършва до тук.
  Има доста по-обширен сюжет, който се развива на заден план. Обикновено винаги има задкулистни играчи, които определят правилата и опъват конците. Изглежда, че всичко е планирано до най-малкия детайл и винаги има резервен план ако първият не сработи. Историята се развива от Лондон в Москва, в чужда страна с различна история и структура. Русия винаги е била сурова страна заедно със смъртната опасност, която ги грози и може да се окаже по-голям капан отколкото очакват.
  Мога почти да видя умственото развитие на Шерлок - той прогресира с всяка следваща книга приближавайки се все повече до своето всеизвестно аз. А сега и Руфъс Стоун ще бъде част от израстването му, учейки го на цигулка докато Еймиъс Кроу го подготвя за бъдещата му кариера.
  Убедена съм, че Шерлок Холмс е най-известният криминален герой в литературата и отвъд. Той е легенда, единствен по рода си детектив. Съмнявам се, че има някой, който не е чувал за него. Възхищавам се на интелекта му и колко невероятно работи ума му, колко лесно разгадава престъпления и загадки. Това е нещо изключително впечатляващо за наблюдение.
  Накрая обърнах внимание на бележките на автора, обикновено не го правя, но забелязах, че съдейки и според края на книгата, в следващата Шерлок най-сетне ще разгадае мистерията за тази Мисис Еглантайн(тази жена наистина е зла!). Черен лед е поредното интригуващо и загадъчно приключение на младият Шерлок Холмс, който трябва да разкрие кой иска да натопи брат му и каква е истинската цел на хората, стоящи зад тази конспирация. Много харесвам тази поредица, книгите на Андрю Лейн са написана по страшно увлекателен и автентичен начин и гарантирано ще допаднат на всички фенове на Шерлок!

  Много благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност!

Няма коментари:

Публикуване на коментар