петък, 2 февруари 2018 г.

Рафа: Моята история

  Ще започна първо с това, че книгата отдавна е изчерпана на български, нямам представа дори от кога. Излязла е в България 2014г. *Update* Отново я има налична, но така или иначе аз я исках на английски и реших да си направя един прекрасен коледен подарък. Btw, в ebay има книги направо без пари! Поръчих си биографичната книга на Надал с твърди корици за 2,66 паунда! И е като нова, влюбих се в нея. Плюс безплатна доставка, това определено си беше изгодно. И има още мноого такива книги из сайта, не знам до България дали ще е с безплатна доставка, аз съм си във Великобритания и си се чувствам супер.
  Отдавна исках тази книга, може би още от лятото, но на български нямаше начин да я намеря пък и не я исках да е. От началото на 2017г. страшно се запалих по тениса. Разбира се, my all time favourite е Григор Димитров. След това е Рафаел Надал(и не, не е само заради външния вид, което не е малък фактор, но действително харесвам този спорт и го ценя много). Аз безспорно адмирирам Рафа, той е... уникален, но това по-нататък в ревюто.
  Не казвам, че снимката на Рафа с един от трофеите му от Ролан Гарос е грозна, напротив, прекрасна си е. Но за биографична/автобиографична книга се предполага нещо по-изчистено, семпло... Това издателство не е избрало най-подходящата корица(очевидно, за да не закупи правата за оригиналната, а тази и аз мога да направя със снимка от интернет и да добавя надписите, жалко е, когато нещо такова опира само до парите). По-надолу ще сложа и оригиналната корица, която за мен е страшно красива и е точно това, което очаквам от една биография.
  Малко е трудно да определя дали книга е биография или автобиография, защото е и двете. Всяка глава съдържа и подглава като първото е написано от самия Надал, а второто - от Джон Карлин представяйки добре познатото трето лице. Харесва ми как е конструирана, защото едновременно можеш да вникнеш в самия Рафа и неговите мисли, но и да видиш по-голямата картина отстрани. Двойната гледна точка тук е в огромен плюс. В книгата се съдържат и цветни снимки от различни периоди от живота на Рафа - като малък, със семейството му, от кариерата му и всичко това е много хубаво. Самата книга не е толкова дълга, но ме радва това, че е я имам с твърди корици.

  По-горе споменах, че Рафа е боец. Да, така е. Прочитайки тази книга аз разбрах много неща, които не знаех за него и какъв човек е всъщност. Това е един от най-добрите тенисисти на всички времена, безспорно. На корта Рафа е истински воин, неговата игра е агресивна и той печели битките си със страст и борбеност. Извън корта обаче, Рафа е скромна и неуверена личност. Почти бях шокирана да открия този рязък контраст. Сякаш когато играе тенис той се трансформира и става този воин, а извън светлина на прожекторите? Едно момче със своите съмнения, страхове и дори неувереност. Да, това е Рафаел Надал. Много харесах сравнението използвано и в самата книга, няма как да бъде по-вярно. Рафа е като Супермен на корта и Кларк Кент извън него.
  Какво харесах най-много в тази книга? Тя е... открита и искрена. Показа ми какъв всъщност е Рафа и че има много повече зад обвивката. Той е силен, целеустремен, един истински warrior, но същевременно срамежлив и скромен. Останах изумена от това, което е преживял и колко смело се е справял с всичко това(определено няма да издавам спойлери). Но... Рафа винаги се бори до края, винаги. Той е не само боец, но и завоевател. Напомня ми на воините от преди векове, точно по такъв начин си го представям. Това, което Рафа е претърпял... не всеки може да го понесе, но именно това калява човек и го изгражда. Е, като играч и като човек Рафа е моделиран прекрасно.
  Рафаел Надал е един от най-великите тенисисти на всички времена, постиженията му са огромни и все още продължават да се увеличават. Силно му желая да продължи да играе още доста, тениса без Рафа и другите ветерани ще е сякаш липсва част от тялото и някак няма да е пълен без тях. Книгата е издадена през 2012-та, което обяснява защо разказва за постиженията му до тази конкретна година и се фокусира над такива като Уимбълдън 2008, спечелването и на четирите му шлема... Между другото, десетия трофей на Ролан Гарос миналата година вече бе легендарно и Рафа отново показа от каква закалка е. Да, може би не е достатъчна, защото има още много какво да се каже за него и след тази година, но защо не и още една книга? Аз с радост ще си я взема и прочета.
Source: Instagram
Ето и една снимка на книгата ми заедно с прекрасната 
рисунка, която имам на Рафа благодарение 
на Вера Аврионова.
  Няма как да отрека, че харесвам Рафа и то доста (добре де, МНОГО). Но той си е един много красив и горещ испанец. Btw, той е една от причините да искам да науча испански (друга такава е Енрике Иглесиас, обожавам испанската музика). Божествено тяло прибавено към огромен талант и невероятна личност - звучи като древногръцки идеал, но е факт, че Рафа е точно това.
  Бих казала, че трябва да прочетете и ревюто ми в Goodreads. Там изразих емоциите си точно след като прочетох книгата и на английски смятам, че звучи по-добре. Не искам да превеждам всичко, което съм казала и там, защото някои неща... могат да се почувстват по-лесно когато се предават в пълния си смисъл.
  Рафа: Моята история е искрена, откровена и интригуваща история на един от най-великите спортисти. Това е историята на Рафаел Надал - на тенисиста и на човека вътре в него. Това е книга, която бих препоръчала на всеки - не е нужно да си заклет фен на тениса или на Рафа, някои неща се изпитват чрез душата и когато четеш за такъв човек не може да не изпиташ Респект. Аз бях абсолютно въодушевена от тази книга, от личността Рафаел Надал, защото тенисистът Рафа е само една част от него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар