петък, 1 май 2015 г.

Парижката Света Богородица - Виктор Юго

 Рейтинг:

  Първо ще кажа, че избрах снимката на тази корица, защото такава имам у дома. Иначе има поне още 2-3 различни вариации. Тя е от преди доста време и не знам дори сегашните колко са обемни, тъй като тази е малко над 500 страници. Освен нея, имаме и още три произведения на Виктор Юго, които са били събрани в осем тома, но за жалост нашите са купили само първите четири.
  Няма как да кажа нещо лошо за един от най-добрите автори, който не е наш съвременник. Смятам, че неговите творби са доста по-добри от тези, които са поместени в Литературата за 10 клас, която отговаря на епохата, в която е живял той. Всъщност точно тази книга е била поместена в програмата, но явно е отпаднала, което си е жалко. Виктор Юго е същински класик и абсолютен професионалист. Неслучайно той ми е един от най-любимите автори.
  Помня, че съм гледала анимирана версия на Дисни и от там реших да я прочета. Определено е много по-качествена от анимацията, която все пак не е така..жестока, все пак е за деца. През цялото време обаче аз свързвах образите на Квазимодо и Есмералда с тези от филмчето, защото така ми идваше отвътре и просто не знаех как да си ги представя другояче.
  Мисля, че книгата си заслужава вниманието и стилът ѝ на написване е на съвсем различно ниво. Малко ме затрудниха изразите на латински, защото си нямам и понятие от него, дори и от старофренския пак не можах да го прочета, той е напълно различен от съвременния френски език. Цялата история и всичко в книгата е на едно съвсем различно ниво, ясно показващо, че не е четиво за дете. Написана е доста добре и всичко е описано до най-малкия детайл, за което мога само да се възхищавам на този невероятен автор.
  Няма какво да разказвам за самия сюжет на книгата, може би повечето от вас като малки са гледали "Гърбушкото от Нотр-Дам", е общо взето за това се говори, но същевременно е и далеч по-различно. Неслучайно е по-добре да прочетеш книгата, от колкото да гледаш филма. *това важи за всяка една книга, не само за тази*
  Другото ѝ заглавие, с което е известна, е Нотр-Дам дьо Пари, на френски, или иначе казано е Notre-Dame de Paris.

Няма коментари:

Публикуване на коментар