петък, 25 септември 2015 г.

Принцеса с часовников механизъм - Касандра Клеър

  КНИГА ТРЕТА ОТ ТРИЛОГИЯТА „АДСКИ УСТРОЙСТВА“

Рейтинг:

„Адските устройства не знаят милост.
Адските устройства не знаят пощада.
Адските устройства нямат чет.
Адските устройства никога няма да престанат да прииждат.“


  Умишлено реших да започна ревюто си като цитирам този пасаж от книгата. Изключително вълнуваща, спираща дъха и държаща под напрежение до самия край. Определено тази книга е секващ дъха финал на Адски устройства.
  Отново една уникална корица. Със сигурност изобразява Теса и наистина изглежда прекрасно. Особено сивите ѝ очи. А тази книга в ръцете ѝ е повече от изумителна. Тази корица според мен е най-възхитителна от трите.
  Уил обича Теса, но заради своя парабатай е готов да се откаже от нея в името на неговото щастие. Това е истинска саможертва. Съжалявам Джем заради състоянието му, но през цялото време исках Теса да е с Уил. Поради огромното си любопитство бях надзърнала да видя какъв ще е края и си направих ужасен спойлер, но затова вината си е моя, ала поне ще знам за друг път да не си вра носа където не трябва.
  Принцеса с часовников механизъм е най-заинтригуваща от трите и я четох с огромен ентусиазъм, малко помрачен заради ужасния спойлер, който си направих(ето защо не бива да се вижда какъв ще е края предварително). Още в първата книга бях убедена, че ангелът с часовников механизъм ще изиграе важна роля и в тази наистина бе ключов елемент. Според мен, тук антагонистите са двама - Консулът и Аксел Мортмейн, Магистърът. Консулът съвсем безпричинно е срещу Шарлот, която според мен е прекрасен човек и върши работата си чудесно. Тя е една наистина смела и независима жена, която харесах от самото начало. Съпругът ѝ, Хенри, е просто различен, дори не бих го нарекла странен, защото той всъщност се интересува от науката и изобретенията си, в което няма нищо лошо.
  Още когато прочетох абзаца, който тук играе ролята на увод, в книгата знаех, че става дума за автоматоните, които са повече от преди и ще причинят още щети. През цялото време от самото начало се чудех за какво Теса е необходима на Мортмейн. Той наистина е безскрупулен човек, който иска единствено отмъщение и няма капчица съвест. Би могло да се направи доста правдоподобен аналог на него с брата на Теса - Нат. Той пък желае власт и пари, но е не по-малко безскрупулен от Магистърът. Може би едно от най-изненадващите неща бе произхода на Теса и от това останах доста изумена.
  Да, наистина ми стана много гадно накрая, но след като се замислих това бе най-подходящият завършек имайки се в предвид, че Теса обича и Уил, и Джем. Авторката определено е успяла да отговори на очакванията и на почитателите на Уилям Херондейл, и тези на Джеймс Карстерс. Двама души като братя, които се влюбиха в една и съща жена.
  Смятам, че напълно си е струвало да прочета цялата поредица на Адски устройства, защото е невероятна и изключително увлекателна. Това определено са едни от книгите, които най-сърдечно препоръчвам, защото е несравнимо да прочетеш фентъзи романи от такава брилянтна авторка като Касандра Клеър!
  Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар