петък, 22 юни 2018 г.

Why read the Greatcoats series by Sebastien de Castell?


През последния месец, въпреки че вече приключих успешно с първата си академична година в университета(йей!), имах други ангажименти и нямах много време да чета затова целия май успях да прочета само тази поредица, която се състои от четири книги. Съответно Traitor's Blade, Knight's Shadow, Saint's Blood и Tyrant's Throne (може да видите ревютата ми на английски в Goodreads чрез всяко от заглавията). Бях си набелязала да прочета поредицата Greatcoats от Sebastien de Castell още преди време, но не ми се четеше все още (преди да дойда тук си направих цяла електронна библиотека на компютъра, в случай, че остана без нещо за четене, не че има такава опасност, постоянно добавям нови книги, винаги е хубаво да си добре подготвена и да имаш повече отколкото може да прочетеш). Реших да започна поредицата тъй като ми се четеше фентъзи и една приятелка ми препоръча задължително да прочета Greatcoats и в крайна сметка се реших да го направя. Нямам почти никакъв опит с high или epic fantasy жанра и определено ми се иска да прочета повече такива книги, защото ми харесва. Да, доста е... средновековно някак и честно казано не е като да е пълно с магични същества или нещо такова, но мисля, че чара на хай/епик фентъзи новелите е друг. И мисля, че с Greatcoats успях да го доловя.
Да, това беше един доста обстоен увод. Озаглавих публикацията си Why read the Greatcoats series by Sebastien de Castell? или Защо да прочетеш поредицата Greatcoats series от Sebastien de Castell? Най-напред, разбира се, ако обичаш фентъзи жанра и искаш да опиташ по-високото му ниво ако също като мен не си много на „ти“ с хай и епик фентъзито. Определено е доста по-различно от YA. Ако трябва да съм честна, иска ми се да прочета книга с идеите на YA, но под формата на хай фентъзи. Просто в YA има доста добри идеи, които много често биват опропастявани от авторите най-вече с тъпи герои *къхъм, Алена кралица, къхъм* и въобще нямам желание да чета повече книги с дразнещи, нелепи и тъпи герои. Наистина, тийнейджърите толкова ли малоумни трябва да са?! В някои книги е направо безобразие!
Друго, което гарантирам, че всеки ще заобича веднага е триото главни герои - Фалкио, Брасти и Кест. Всеки от тях е уникален сам по себе си. Историята се развива в измислен свят, в страна наречена Тристия, която се уплавлява от Дуковете (Защо на български съществува дук и херцог? Подобни двойнствени преводи страшно ме дразнят.) след като последният крал е свален насилствено от власт и the Greatcoats, пътуващи магистрати, които следят за спазването и прилагането на закона са разпуснати и презирани от всички. Фалкио, доста странно ми е това произношение на името Falcio, но си беше уточнено, че е така, на практика е централния герой тъй като той е the first Cantor of the Greatcoats (съжалявам, че използвам доста оригиналните понятия, но превода ми звучи некакто трябва, едва ли не нелепо) и той е винаги в центъра на всичко, което се случва. Уви, горкият Фалкио няма никакъв късмет обаче, което си е наистина трагикомично, защото понякога чак е смешно в какви ситуации попада и колко недосетлив е. Брасти е от забавния, самовлюбен и прям тип, който винаги е душата на компанията, защото е сигурно, че ще каже нещо, което да те разсмее. Той е стрелец с лък и за него това е абсолютното оръжие и меча няма абсолютно никаква стойност за него. Кест, от друга страна, е най-добрият фехтувач, той е тих и има необятен запас от знания, о и има навика да бъде доста прям - в напечени ситуации винаги предвижда най-лошия вариант, е поне знаеш кое е най-лошото, което може да стане.
Има страшно много и добре изградени герои, светът е много обширен и цялостен. В повечето случаи хай фентъзито се развива в нещо като Средновековието, така че е доста старовременно от тази гледна точка. На мен през цялото време Тристия ми напомняше за Средновековна Англия, просто се вписваше в представите ми, защото всъщност съм доста запалена по исторически книги и филми и не можех да спра съпоставката им.
Основната идея в книгата е възстановяването на закона и възкачването на нов монарх, което обаче е обсипано с много препятствия и няма да се окаже никак лесна задача. Страната е разединена, дуковете управляват районите си както искат, хората са нещастни, а стане ли дума за власт винаги има повече от един, който да я иска. В историята е пълно с примери за това какво влияние има властта на хората и на какво са способни, за да управляват.
Всяка една книга е много интересна и има различна тематика. Определено е много вълнуващо и съдържа много интересни идеи и засяга концепции като рицарството във втората книга Knight's Shadow. Ако започна да говоря на тази тема определено този пост няма да свърши скоро. Когато се интересувам живо от нещо мога да извадя страшно обстойна аргументация в защита на своята теза и точно това с Църквата и Средновековието ми е слабо място, което ме вбесява до краен предел и надали на някой би му се спорило с мен точно на тази тема.
Като цяло смятам, че Sebastien de Castell е много добър автор и има интересни фентъзи идеи. Харесвам книгите му и Greatcoats е една много добра поредица. Възнамерявам да започна и друга негова поредица Spellslinger. Аз лично бих препоръчала тези четири книги, няма ги на български, така че за тези, които не знаят английски е доста кофти, но за тези, които знаят и четат книги на английски мога да кажа, че са страхотно четиво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар