понеделник, 19 декември 2016 г.

Коледни трепети

Като за края на годината и вече предпразнично + предваканционно изобщо не ми се прави нищо и поне тази седмица нямам планирано да чета каквото и да е. Но наистина, 12-ти клас с всички тези неща направо ми излиза през носа, а съм все още на половината, почти. Затова реших да разнообразя с нещо различно, което не съм правила до сега. Не съм голям почитател на празните постове, защото нямам идеи за такива, нито пък правя тазгодишния Блогмас, но все пак искам да ми е Коледно и ще се опитам да направя един такъв пост.


Много обичам Коледа, това е любимият ми празник и винаги съм си мечтала за Коледа в истинския смисъл на думата - коледното вълшебство, трепетите, истинската семейна атмосфера... Уви, колкото и да съм мечтала за Коледа като по филмите, никога не съм я получавала, не и напълно. Реших тук да изброя любимите си коледни неща и да се присъединя в духа на всички.

  • Коледни филми
Безспорно Коледа не може да мине без един маратон на Сам Вкъщи. Гледала съм го милион пъти и не ми омръзва. Това си е като традиция и не знам има ли някой, който не го обича. Аз харесвам само първите три части, те са си класика. Останалите две... нещо ми куцат, едно че актьорския състав е друг, друго че тази магия липсва.


Други коледни филми, които много обичам са Договор за Дядо Коледа, който също съм гледала много пъти. Като малка много обичах един от филмите на Мики Маус - Нощта преди Коледа. Много ми харесваше и бях влюбена в началото. Това са филми, които бих препоръчала за цялото семейство, защото са забавни, интересни, но и много приятни.

  • Коледни книги
Май тук освен детските книжки... аз не се сещам за други. Любимата ми детска коледна книжка от дете е Коледа в гората(издателство Фют), но понеже не ми е трябвало да търся детски книжки от доста време, за тази Коледа ни потрябваха и обикаляхме книжарниците. С две думи, бях потресена. Видях какви ли не неща, но тотално преобразувани и се разочаровах. Ледената кралица беше наречена ледената царкиня, да, защо не? -.- Приказките в повечето случаи не ме очароваха особено, а моята най-любима книга в сегашния си вариант е като брошура на някой хипермаркет(листите ѝ са толкова тънки, че с два прочита и ще заприлича на нищо).
Имам с дузини книжки и те предимно са коледни, все пак тогава се купуват най-много, а и какво е Коледа без книга? Майка ми тогава е разсъждавала добре, за разлика от сега. Мога да се сетя за много малки книги, които да предложа. Спомням си една друга, която обичах - По-тихо Дядо Коледа. Беше ми забавна и си я харесвах.

  • Коледни сладки
Аз обичам сладкото, а на Коледа обичам домашни сладки. Е, вярно е, че карам мама да прави всичко, въпреки че самата аз обичам сладкарството и умея разни неща, но точно в този период не мога да помагам в нищо, защото училището ми пречи за всичко това. Много обичам меденките, имат уникален вкус и ароматът на канела... това ми е любимо! Повече ми харесва направата на сладките и самата подготовка за празника колкото самото ядене. Навярно в края на седмицата ще качвам снимки в инстаграм на коледна тематика.

  • Коледна украса
Ето това е нещото, за което не съм изгубила детския си ентусиазъм. У нас винаги се украсява в началото на Декември и украсите стоят по един месец. Ами то иначе не мога да им се порадвам, а така мога да си ги гледам на воля и е яко да има Коледна атмосфера цял месец. А ние винаги украсяваме много. Като се започне от елхата, която е толкова накичена и израза „накичен като коледна елха“ важи в пълна сила: имаме толкова играчки, а като сложим и гирляндите те направо се скриват. Отделно имам още една малка елхичка, която пък си има по нещо на всяко свободно клонче. Но украсите не спират до тук - имаме сувенири, свещи, украси за пердето, по секцията... можем спокойно да се съревноваваме с Коледния базар. :д
  • Коледни песни
И накъде без... музика? Обичам коледните песни. Безспорно най-любимата ми от всички е Jingle Bells, но има и други, които харесвам, при това немалко български. Детски песнички има много, а те са най-хубавите. Като се започне от Над смълчаните полета, С червените ботушки и много други. От английските песни харесвам All I Want For Christmas Is You, Last Christmas и Santa Claus Is Coming To Town, както и международните Тиха нощ, свята нощ и Jingle Bells, отново.

Ами пет точки ми се виждат достатъчно, така че смятам да спра до тук. Ще завърша с поздрав за всички с моята любима коледна песен нетърпелива Коледа да дойде по-скоро! ^^


Няма коментари:

Публикуване на коментар