четвъртък, 8 март 2018 г.

Брилянтите - Маркъс Сейки

   КНИГА ПЪРВА ОТ „БРИЛЯНТНИТЕ“

  Те са нещо повече, те са изключение, те са... брилянтните. Една спираща дъха поредица, която ще ви грабне от първата до последната страница.
„Наричат ги надарени, отклонения, абнорми или просто брилянтните. Един процент от човешката популация, чиито необикновени дарби са довели света до невероятен научен и технологичен прогрес. Те могат да узнаят най-дълбоко заровените тайни на човек само като го погледнат, умеят да се придвижват невидими в тълпата, както и да сринат световните финансови пазари с един-единствен добре премерен удар.“
  Корицата е просто феноменална! Още като я видях знаех, че трябва да прочета тази книга, знаех, че ще бъде нещо страхотно и бях напълно права. Книгата е невероятна.
   Поместих този пасаж от резюмето, защото е достатъчно кратко и ясно обяснено, за да опитвам да го преразкажа „със свои думи“ по абсолютно същия начин. Брилянтните или отклоненията, или абнорми както „нормалните“ хора се обръщат към тях, са специални. Те са по-добри от останалата част от човечеството, но са едва един процент от световната популация след 1980-та, годината, в която се появяват за първи път.
  Ник Купър е точно типът герои, които харесвам - badass, хубав и с любимия ми вид иронично чувство за хумор. Ник или както предпочита да го наричат Купър(малко не разбрах защо, но и в други книги ми се е случвало да се обръщат към героя с фамилното му име, просто предпочитание) е абнорм, който работи за тайна правителствена организация с неограничени ресурси, която се стреми да контролира и обезврежда опасни брилянти. Купър е топ агент от отдела с най-високо ниво, който дори не съществува в официалните документи. Те преследват абнорми престъпници, често терористи, които трябва да изправят пред закона. Заради дарбата си да разчита езика на тялото, Купър е по-добър от останалите, което го превръща в перфектния ловец - брилянтен, който преследва брилянтни. Това не е ли парадокс? Той желае по-добър свят за всички хора, независимо нормални или абнорми, където да живеят в мир помежду си. Това е причината да работи за агенцията, защото това е единственията начин, по който той вярва, че може да направи промяната към по-добро.
  Преследвайки изключително опасен абнормен терорист с години, вече е крайно време Ник да предприеме драстични мерки, особено когато неговата дъщеря ще бъде тествана. Очевидно той няма избор и преследването ще бъде ожесточено. С цел да хване този терорист със опасна дарба и гибелни амбиции довели страната до прага на гражданска война, Купър трябва да преобърне целия си свят и всичко, за което се е борил, за да го залови. Трябва да се превърне от хищника в жертвата.
  Всички живеят в неспокойствие и напрежение след появата на този нов вид. Но не само заради самата им същност, а защото са по-добри от тях и са заплаха. А нещо, което обикновените хора правят твърде добре е да се страхуват (както може да си припомним и от историята). Аз наистина, наистина мразя тесногръди хора, а има твърде много от тях. Но пък е лесно да се контролира мнозинство от страхливо стадо и перфектната среда за развитие на задкулистни кроежи.
  А Купър ще трябва да научи, че не всичко е такова каквото изглежда, особено когато е замесена правителствена организация в картинката. Прочела съм доста книги, за да знам, че обикновено имат някои доста, доста тъмни тайни, които са далеч от искрени.
  Мразя начинът, по който нормалните се отнасят с брилянтните, само защото са по-добри от тях. Особено с децата в академиите, това е ужасяващо. Показва как по-малко интелигентните обикновени хора, но с власт прилагат контрол върху тези с умения. Все пак така е било от зората на човечеството - тези с власт и бюджет винаги управляват масата.
  Книгата като цяло доста ми хареса. Напрегнато е, има много действие, вълнуваща е, забавна... Точно това е любимата ми формула. Хареса ми как Ник е запазил добри отношение с бившата си съпруга и как са изградени отношенията в тяхното семейство. Окей, видели са, че няма да проработи и са го приели, но не са се абстрахирали един от други. Друг интересен образ е Шанън, която е цяло ново предизвикателство за Купър, който не е свикнал някой да му бъде така равен като нея.
  Бих казала, че тази книга наистина си заслужава отвсягъде. Идеята е иновативан и страшно заинтригуваща. Едновременно трилър, но и фантастика. Преплитане на много нюанси, а светът, който авторът Маркъс Сейки е създал е просто... брилянтен. Издателство Ибис са направили едно великолепно решение с издаването на тази книга под логото им Съвременен трилъри, хм, сега като погледнах, чела съм всяка една с това лого и я обожавам! Така че няма какво да му мислите, трябва да прочетете тази книга, гарантирам, че ще ви плени от самото начало. А аз нямам търпение за следващите книги!

  Много благодаря за възможността на издателство Ибис!

Няма коментари:

Публикуване на коментар