петък, 5 февруари 2016 г.

Червената пиявица - Андрю Лейн

  КНИГА ВТОРА ОТ ПОРЕДИЦАТА  „МЛАДИЯ ШЕРЛОК ХОЛМС“

Рейтинг:

  Издържана в стила на автора и развиваща легендата, позната като Шерлок Холмс.
  Чаках тази книга да излезе от доста време и най-сетне успях да я прочета. Останах изненадано когато разбрах, че действието в по-голяма степен не се развиваше в Англия, а в Америка. Също ме впечатли умелото автентично описание на заобикалящия свят, включително на кораба, с който пътуваха.
  Първоначално когато видях корицата си мислех за някакъв остров и предположих, че Шерлок ще се озове на тропическо място, но не беше съвсем така, освен ако Америка не влиза в тази категория. Но ми харесва синкавия цвят и факта, че самия фон е предимно бял, защото се радвам да имам повече бели книги, красиви са и изпъкват сред останалите.
  Още когато прочетох Облакът на смъртта си мислех, че и Червената пиявица ще има нещо общо - мистериозни убийства с неясна цел. Беше твърде смело да предположа, че може да са толкова близки по сюжет и не мисля да повтарям грешката си очаквайки едно нещо да се повтори два пъти в една поредица. Действието продължава непосредствено след първата книга и Шерлок все още е в лятна ваканция прекарвайки я в дома на леля си и чичо си. За разлика, обаче, когато пристигна и се озова на ново място сред напълно непознати, сега има приятели и прекарва времето си със своя учител Еймиъс Кроу. Той е точно примерът за подражание на гениалния детектив. Също мислех, че злият барон отново ще се появи, останах с впечатлението, че е жив, но е по-добре, че го няма и се бе появил друг. Не съм от най-големите почитатели на американската история, дори да съм родена на същата дата като един от президентите, но успях да науча доста повече неща за Гражданската война, от колкото знаех преди това. Тази пиявица е общата точка в криминалето, но не може да се твърди, че всичко се върти около нея, както при пчелите-убийци.
  Останах с много добро впечатление от развитието на главния герой и сякаш той започна да се доближава до прототипа си на възрастен. Андрю Лейн наистина описва много увлекателно без да избяга от основните черти на Шерлок Холмс развивайки тяхното придобиване съвсем постепенно. Точно това ми хареса най-много още при прочитането на първата книга и искам да прочета останалите.
  Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар