петък, 14 юли 2017 г.

Възходът на Острова на изгубените - Мелиса Де Ла Круз

  КНИГА ТРЕТА ОТ „НАСЛЕДНИЦИТЕ“

  Изобщо не знаех, че ще има трета книга към поредицата за Наследниците на Мелиса Де Ла Круз преди да я видя в плана на издателство Егмонт. Самите книги са свързани с филмите и е някак интересно. Една част разбираш от книгата, а друга - от филма. И излезе тъкмо навреме преди Наследниците 2 (който се очаква да излезе скоро, май).
  Синята корица пасва идеално на предходните две - зелена и червена. Точно като трите основни цвята RGB (red, green, blue). Не се сдържах да не направя връзката, като човек занимаващ се с дизайн и определено желаещ да се занимава и за напред с това. Пък и е морска, а аз обожавам морски неща (вкъщи си имам цял морски кът със сувенири, наистина много ги обичам).
  Очаквах, че книгите ще си останат само две - Островът на изгубените и Завръщане на Острова на изгубените, като след това пак да има филм, но Възходът на Острова на изгубените си намери място между тях. Действието се развива непосредствено след втората книга и преди втория филм. Както се вижда и от корицата, в апогея на събитията се намира един много ценен предмет - тризъбеца на крал Тритон. Когато бива загубен по невнимание, той трябва да бъде върнат незабавно преди да е попаднал в грешни ръце. Пипалата може би също говорят нещо, за всеки, който е гледал филмите на Дисни (особено с принцесите).
  Тук отново срещаме познатите ни четирима незли герои - Мал, Иви, Джей и Карлос, децата на четирима злодеи, които избраха доброто. Те вече не са онези аутсайдери когато пристигнаха в Аурадон, а сякаш са част от гимназията и всички ги приемат. Този път неприятностите не си ги навлякоха те, но в стремежа си да помогнат на приятел те ги навлякоха на себе си. Преди това кой би повярвал, че децата на най-големите злодеи ще се притекат на помощ на когото и да било? Освен тях, има и доста други познати лица, но като цяло те се мяркат по-бегло, защото книгата е кратка, но навярно във филма ще има повече. Друг образ, който се присъединява по важност към тях е Бен, гаджето на Мал и крал на Аурадон.
  Много ми допадна новата героиня Ума, дъщерята на Урсула. Просто ме заинтригува от самото начало както и във филма, хареса ми като образ и затова нямам търпение да видя повече моменти с нея. Пък и няма да скрия, че тая надежда и тя да се присъедини към тях, навярно не всички деца на злодеи са наистина зли, но те не са виждали нищо друго през живота си. Тя обаче жадува да си отмъсти на Мал и изглежда се появява идеалната възможност - изгубения тризъбец на морския крал. Тя е решена да го открие на всяка цена, защото това е единствения шанс да се измъкне от острова.
  Смятам за доста нечестно жителите на Острова на изгубените да живеят с останките от кралствата в Аурадон все едно са второ качество хора и не заслужават нормална храна. Просто не е честно. Защо пък трябва да им пробутват развалени неща? Това ми звучи като аристокрацията преди векове когато богатите са живеели на гърба на буржоазията, която е мизерствала. Отношението е точно такова, никой не се замисля, че тези хора живеят толкова зле, а те си имат всичко.
  Ума и Мал са съперници, защото и двете искат да са лидери, а обикновено двама не могат да бъдат командващите. От една страна Мал е била права когато са развалили отношенията си, но от друга Ума винаги остава на заден план, на второ място. Но май скоро ще промени това заедно със своя екипаж, сред които Хари Хук, синът на Капитан Хук, и Жил, синът на Гастон. Двамата ми се струват интересни персонажи. Както винаги, те отново се съревновават, но този път на две противоположни страни. Двете се надпреварват за артефакт, който притежава голяма сила и са достатъчно целеустремени да спечелят.
  Книгата ми хареса както и предходните. Интригуващи са и не са натоварващи. Нещо като филмите на Дисни и са доста приятни. Честно казано ми се иска да има още книги и филми, но за сега май е рано да се каже. Ох, нямам търпение да гледам филма, ще бъде интересно.
  Страшно много харесах тази песен, наби ми се в главата и не мога да си я избия от ума.

Няма коментари:

Публикуване на коментар