неделя, 26 април 2015 г.

Библиотеката на мъртвите - Глен Купър

 КНИГА ПЪРВА ОТ ТРИЛОГИЯТА „УИЛ ПАЙПЪР“

Рейтинг:

  Искаш ли да разбереш датата на смъртта си?!

  Това първо изречение от корицата е достатъчно, за да те заплени напълно. А само по себе си заглавието предвещава много. Видях случайно тази трилогия и веднага ме грабна, защото си падам по трилърите. Тя е изключително интересна и заинтригуваща. Оригиналното ѝ английско заглавие е Уил Пайпър. Първата книга е Библиотеката на мъртвите. Бях заинтригувана от това, че има някакъв сложен случай за разрешаване и най-вече включването на Зона 51. Чете се бързо, бих казала за няколко часа, но аз я четох малко накъсано, защото бе през седмицата, а аз бях втора смяна на училище.
  Интересно подбиране на снимка за корицата, бих казала. Човекът, който ходи из рафтовете на този огромна библиотека е малко странен и допълнително вдъхва мистериозност. В началото не знаех къде е това място, но впоследствие ми стана напълно ясно къде е.
  Главния герой е агент, по-точно бивш, на ФБР. Адски вълнуващо е да има създадени тайно стотици хиляди книги съдържащи имената с датите на раждане и смърт на всеки човек раждал се някога. И това „летоброене“ е започнало от около 800 година когато се ражда седмия син на седмия син през 777 година на седмия ден от седмия месец. Да, знам колко много седмици станаха, но ако се замислите, в религията това е Божието число и си има много конкретна символика. И поради всичко това на куп това дете е специално. Момчето е рижо със зелени очи и бледа кожа, както и е ням. Ала може да пише точно тези неща. Така се създава Библиотеката на Вектис, на остров Уайт до Англия.
  Харесвам преплитането между настоящето и миналото и то не последователно, а в най-различни места из книгата. Ефектът е просто невероятен и създава точно впечатлението, което авторът е целял да породи у читателя.
  Библиотеката е открита през 1947 и Зона 51 е създадена с цел за нейното съхранение и скриване от света. Е, поне докато Уил Пайпър не се намесва... Той пък е истински магнит за жени, да, може да е пред пенсия(като в Щатите стажа е 20 години и той всъщност няма и 50, защото веднага след Харвард започва работа, не във ФБР, но като полицай - да), но има добре поддържано тяло, тъмна коса и доста пленителни сини очи.
  И така се поражда една мистерия свързана с мистериозния „убиец на Апокалипсиса“, който дори не съществува, но колкото повече се задълбочават в това, толкова повече тайни се разкриват.
  Библиотеката на мъртвите е пленителен и много заинтригуващ трилър, който държи в очакване до самия край, но краят е едва началото...

 “Съвършено съчетание между модерен трилър и историческа загадка.”
- Джеймс Ролинс

Няма коментари:

Публикуване на коментар