неделя, 7 февруари 2016 г.

Изчезнали завинаги - Сюзан Бет Пфефър

 КНИГА ВТОРА ОТ ПОРЕДИЦАТА „ПОСЛЕДНИТЕ ОЦЕЛЕЛИ“

Рейтинг:

  Въпреки че книгата не е от най-леките четива, тя ме държеше вниманието ми от началото до края. Знаех как ми въздейства първата книга, но веднъж прочела я трябваше да разбера какво ще се случи със Земята и хората.
  Много харесвам тази корица. Още когато я видях в страницата във фейсбук на Ибис направо се влюбих в нея. Строшеният наполовина мост, луната, небостъргачите на заден план... всичко изглежда просто страхотно! Спомних си, че на първата книга имаше момиче, което явно е олицетворявало героинята, а тук е момче, защото главния герой е момче. Харесвам замисъла, наистина е добър.
  В началото сбърках Алекс с онзи състезател по фигурно пързаляне в Животът, какъвто го познавахме, по който беше запалена Миранда. Тази книга ни показва какво се случва след сблъсъка на Луната с метеора в един голям град, за разлика от провинциалното градче на Миранда. Реално погледнато, Ню Йорк е важен икономически и световен център, би трябвало да може да се справи с всичко. Само че има разлика между трябва и може. Навярно положението не е чак толкова фатална като едно затънтено в страната място, но по крайбрежието като има наводнения и цунами едва ли е по-добрия вариант. Отново за разлика, Алекс е по-голям и е почти на осемнадесет и на него му се налага да се грижи за по-малките си сестри Бриана и Джули. Джули е малко разглезена, но с времето започваш да гледаш по друг начин на нея. Бриана отсъстваше в една част от книгата и на мен образът й ми напомняше за силно вярващата приятелка на Миранда. Според мен, тази книга не е просто една авторова измислица, научна фантастика. Тя показва какво би станало ако се случи нещо и вече нищо не е както трябва. Нищо не е сигурно в бъдещето и трябва да се замислим когато се глезим за някои напълно ненужни неща.
  Харесах образът на Алекс, защото той е търпелив и колкото да му е трудно, той не се оплаква и не казва какво чувства на сестрите си, за да не ги тревожи. Това показва за сила на духа и неговата братска обич, поради която е готов да жертва себе си заради момичетата след като родителите им ги няма. Имаше доста прилики с предходната книга, но в такива времена съдбите на хората са доста сходни. Харесах книгата и съм още по-заинтригувана да разбера какво ще се случи и дали все пак нещата ще се подобрят или всичко просто ще изчезне един ден.
  Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност.

1 коментар:

  1. Страхотно ревю, Мели! Виждам, че четеш усилено, ще предположа, че това е причината така да се губиш напоследък. :D

    ОтговорИзтриване