четвъртък, 21 юли 2016 г.

Лявата ръка на Бога - Пол Хофман

КНИГА ПЪРВА ОТ ТРИЛОГИЯТА „ЛЯВАТА РЪКА НА БОГА“

Рейтинг:

  Книга, от която очаквах толкова много, а всъщност изобщо не беше това, което мислех, че е. Толкова добри ревюта и обещаващо резюме, а всъщност далеч не е така.
  Най-малкото, пишеше, че това е фентъзи, но прочетох половината книга и нямаше дори следа от фентъзи. Това ме ядоса най-много. В резюмето се споменава това, което се случва чак накрая на книгата - да му кажат кой и какъв е. Което е много подло и заблуждава читателя.
  Дори корицата навежда на коренно различна мисъл от самото съдържание. Всъщност тя подсказва за това, което аз предполагах, че трябва да става въпрос. Един отмъстител, убиец, който е точно лявата ръка на Бог. Но като цяло мисля, че и до третата книга тези неща са доста оскъдни.
  Като цяло историята е за някакви Изкупители, които взимат малки момчета и ги обучават да се бият, а междувременно се отнасят с тях като с най-низшите животни. Те имат своите изкривени представи относно християнската религия и всичко е толкова... изкривено и никак не ми се понрави да чета за някакви измислени наименования и изкривяване на християнството.
  Прочетох книгата само наполовина, не можах да стигна до края, защото не беше това, което очаквах и когато изпиташ подобно разочарование желанието ти за четене се изпарява. Героите са интересни образи, така е, най-вече Кейл, който е главния герой. Той е мистериозен образ и има наистина силно самообладание, за което силно ме впечатли. Но като цяло е смесица от кървав роман изпълнен с насилие и битки, по-скоро за някой любител на хорър, от колкото на фентъзито. На някои места има наистина гнусни неща и не бих казала, че е много приятно четиво.
  Запалих се най-вече да прочета тази трилогия заради тази извадка в резюмето на втората, Петата погибел, защото ми се стори доста забавно:
- Имате подходящ цвят за ангел на смъртта, господин Кейл. Но сте малко нисичък.
- Прав сте. Но ако ви отрежа главата и стъпя на нея, ще стана по-висок.
  Не бих казала, че препоръчвам тази книга, освен ако не си падаш по силно извратени неща и нямаш против ужасите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар