петък, 22 юли 2016 г.

Изчезналата библиотека - А.М. Дийн

Рейтинг:

  Ето това вече е исторически трилър, който харесвам. Още като прочетох резюмето знаех, че тази книга е точно от тези, които обичам. Всичко свързано с някаква мистерия и историческа загадка ме привлича, а тук бях заинтригувана още от самото заглавие.
  Корицата е добра, съдържа нотката мистериозност, подходяща за един трилър, но оригиналната... Тя е на съвсем друго ниво. Съдържа и елементи от книгата, които просто те заинтригуват още повече, защото не можеш да откриеш значението на тези символи, не и преди да я прочетеш. А и как е съчетано всичко... малко са книгите, на чийто оригинални корици се възхищавам толкова и тази е една от тях.
  Всеки е чувал за прословутата Александрийска библиотека. Тя не е обикновена библиотека, тя е библиотеката. Това е най-голямата и богата библиотека в света съществувала някога създадена от Птолемей II и продължена и разширена от неговите наследници в сърцето на египетския град Александрия, наречен на Александър Велики. Мистериозно изчезнала през VI век, никой не знае как тя изведнъж се „изпарява“ от лицето на земята. Има много теории и спекулации, но в крайна сметка, това си остава една от най-големите исторически загадки. А каква по-голяма мотивация да прочетеш книгата от това, че изчезналата Александрийска библиотека изобщо не е изчезнала?
  Добре, признавам, че думата библиотека беше ключова да привлече интереса ми. Аз обожавам всякакви места с много книги, там направо се чувствам в рая! Но само ако си представиш, че тази легендарна библиотека съдържаща невъобразимо знание под формата на книги, свитъци, пергаменти с общ брой вариращ от милиони е наистина фундаментално.
  За първи път в такава книга ученият не е мъж, а жена - Емили Уес. Тя е млада преподавателка в колеж и няма нищо общо с четиридесетгодишните професори, учени или нещо съвсем различно, които съм срещала в други криминални романи. Сюжетът се заплита от самото начало с убийството на всеизвестния професор Арно Холмстранд в кабинета си в самия колеж. Емили се оказва замесена в нещо, за което изобщо не подозира дори, че съществува. Да, разбира се, че библиотеката. Книгите могат да събудят много интересни въпроси. Относно тази... ами ако наистина съществува и ако вместо изчезнала е просто скрита? Точно преди да умре, професорът ѝ оставя следи, специално направени за нея, с които да открие Александрийската библиотека. Направо се изумих на гениалния ум на този доста възрастен човек, но все пак щом е толкова гениален в областта си, има защо да измисля такива загадки. Най-забавно беше като надхитрява лошите и всичко това под носа им.
Емили започва опасна надпревара с тези, които са убили професора и не само него, като за два дни успява да премине през три континента. Ще спестя възможно най-много подробности, но може да загатна едно-две неща. Нямах представа колко много забележителни неща има в Оксфорд, освен университета, разбира се. Това ме подтикна да искам да го посетя. Да, очевидно едното място е във Великобритания. Вълнуващо е да вървиш по някакви заплетени следи с едва няколко нищожни улики, които да ти подскажат правилната посока. Точно заради това обичам трилърите, защото можеш да преживееш всичко едновременно с героя. След като прочетох книгата, от любопитство отворих да видя двореца Долмабахче в Истанбул и наистина се оказа много впечатляващ, определено бих го посетила ако отида някога в Истанбул. Това е дворец в западен стил и е просто толкова... разкошно и внушително.
  Теорията на автора А.М. Дийн звучи доста правдоподобно и определено е доста изненадваща. Читателя има съвсем различни предположения докато стигне до самия край. Все пак кой не си представа библиотеката да съществува до днес и всичкия този богат архив да е подреден на стотици хиляди рафтове, маси, шкафове? Целта на Александрийската библиотека е било да запази и съхрани познанието на света във всяка сфера - политика, история, наука, военни тактики и всичко за всяка една страна. Това е доста мащабен проект. Толкова е жалко, че всичко е изгубено, не, изчезнало в историята... Сега има създадена нова библиотека Александрина през 2002г. в град Александрия на предполагаемото място на античната ѝ предшественичка.
  Май си запълних ревюто с данни, които бяха леко странични от книгата, но иначе бих издала нещо, а най-гадно е да си развалиш изненадата преди да прочетеш един трилър, тогава цялата магия се губи и е гадно. Но определено книгата много ми хареса. Изчезналата библиотека е повече от вълнуваща и преплита в себе си не само мистерията за Александрийската библиотека, но и две съпътстващи я общества, които са възникнали още от древността. Бих казала, че я препоръчвам, защото е много интересна и наистина ми хареса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар