четвъртък, 20 октомври 2016 г.

The Pastry Book Tag


Бях намерила този таг преди време, но се бях отложила за по-нататък, имената са по-специфични и преди не бях сигурна как точно да ги оставя. Още от сега предупреждавам, че някои от наименованията може да звучат наистина странно, но така се нарича това... нещо? Както обичам сладките неща... този таг ми се струва страшно подходящ за мен. :д Много ми допада картинката, която си направих за този таг, сладурска е. О, видях го от Whimsy journals.

1. Кроасан: Книга или поредица, която всички(включително и ти) обичат.

Много хора обичат Реликвите на смъртните, включително и аз, така че не се сещам за по-добър пример.


2. Френски макарон: Книга, която се е оказала предизвикателство, но си е струвало.

Мисля, че Клетниците, защото това е класическа литература, която е доста тежка, описателна и доста трудно се вниква в същността на книгата, но според мен наистина си струва. By the way, този макарон няма нищо общо с макароните или пастата, всъщност е на картинката на тага ми, долу вдясно.

3. Волован: Книга, която мислеше, че ще е страхотна, но ти е паднала в очите.

Имах големи очаквания за Лявата ръка на Бога, но всички бяха напълно опропастени. Също и нямам идея как това волован може да се смята за сладко нещо, то е солено и повече ми прилича на предястие или ох, а да, ордьовър. Не знам, това си е мое мнение.

4. Бутерка с шоколад: Книга, за която си мислеше, че ще е едно, а се е оказала съвсем друго.

Най-напред искам да уточня нещо относно въпроса. Бутерка с шоколад е най-близкото съответствие, за което се сетих за френското pain au chocolat, което не е кроасан с шоколад(напишете в гугъл и ще видите какво представлява), а не е и хлебче с шоколад както е буквалния превод. Но има точно такива бутерки(това са вид банички с бутер тесто), които са с шоколад.
След подробното лирическо отклонение да се върна към въпроса. Той може да бъде възприет както положително, така и отрицателно. Бих казала, че очаквах съвсем друго за Тайни, а в действителност е пълен боклук *в прав текст казано, дори ревюто ми да не е напълно реално, това в Goodreads е*. За мен тази книга е highly not recommend.

5. Еклер: Книга или поредица, която не получава достатъчно внимание.

Е, чела съм достатъчно малко известни книги. Въпросът е коя да си избера. Ами ще посоча поредицата за Нина Уайлд и Еди Чейс, защото е страшно забавна, интригуваща и заслужава много повече внимание. Нямам търпение да прочета другите книги след девета или десета(не помня), но реших уж да чакам Ибис да ги преведат, но май ще ми е по-лесно да ги намеря на английски да си ги прочета. Искрено ги препоръчвам, особено за почитатели на трилърите и историческите загадки(правила съм ревюта на всички книги, повечето са през декември миналата година).

6. Крокембуш: Книга или поредица, която е доста сложна.


Най-напред, това чудо крокембуш дори не мога да го обясня, вижте в гугъл. Ами това е сложна книга, но и поредица, от където и да я погледнеш. Чете се сравнително трудно и бавно. *Не препоръчвам да се чете на български, преводът е покъртителен.*

7. Наполеон: Филм или сериал базиран на книга, които харесваш повече от самата книга.

Да харесам повече филма от книгата - това си е кауза пердута. Не се сещам за нищо друго освен Незабравима разходка. Може би харесвам филма една идея повече, просто го бях гледала преди да прочета книгата. *Наполеона е един много вкусен десерт, който аз много харесвам, задължително трябва да го опитате ако не сте. *

8. Коломпех: Книга или поредица, чието действие се развива в различна от твоята страна.

Всяка книга. Буквално всяка отговаря на този въпрос, защото аз български книги не чета, а пък останалите се развиват навсякъде другаде(дори в измислени светове), но не и тук.
П.С. По никакъв начин не мога да обясня какво е това коломпех, някакви ирански сладки, ако на някой му е любопитно, за н-ти пореден път - Гугъл.

9. Парено тесто: Храна от книга или поредица, която би искал/а да опиташ.

Ако помнех такива неща... уви, аз не съм такъв голям маниак на храната като една моя приятелка и честно казано обръщам бегло внимание на това. Пък и рядко се споменава в книгите нещо такова, то не е център на вниманието. Дори не мога да се сетя в кои книги е имало споменато нещо с храна. No idea. Pas d'idée.

Тагвам: Илияна, Юли и Tedy.

5 коментара:

  1. Супер сладък и интересен таг! Само да попитам - мен ли тагваш или другото Теди, понеже си отбелязала два пъти блога на Илияна. :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теб тагвам, но вчера на обяд бързах за училище(закъснявах за втора смяна :д) и не се е копирал линка на твоя блог в бързината. Сега ще го оправя. :)

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    3. Благодаря за тага тогава! ^^ Разбирам те, и на мен постоянно ми се случва да бързам за училище. :D

      Изтриване