събота, 26 март 2016 г.

Двор от рози и бодли - Сара Дж. Маас

 КНИГА ПЪРВА ОТ ПОРЕДИЦАТА „ДВОР ОТ РОЗИ И БОДЛИ“

Рейтинг:

  След като цяла седмица не правих абсолютно нищо и бях изпаднала в едно ужасно летаргично състояние, най-сетне се отърсих от него и днес прочетох Двор от рози и бодли. Направо се влюбих в тази книга, толкова много ми хареса! Видях я още когато излезе, но не знам защо тогава не пожелах да я прочета, докато преди две седмици не реших да ѝ дам шанс и ето че я прочетох и определено не съжалявам за това. Сара Дж. Маас отново ме остави без дъх с поредната възхитителна поредица.
  Друго, което харесах от самото начало в книгата беше, разбира се, корицата. Нямаше как да не се влюбя в нея, тъй като тя е просто уникална и ужасно много се радвам, че тя е част от колекцията ми. Червеното ми е по-рядко срещан цвят в нея и с радост тя ще изпъква сред останалите.
  Фейра подобно на Селена Сардотиен от Стъкленият трон е силна героиня, която по стечение на обстоятелствата се е научила да оцелява и да се справя сама. На плещите ѝ от ранна възраст е залегнал товар, който тя носи със себе си. От нея зависят прекалено много неща и не един живот и тя няма право да се отказва, защото това би означавало да предаде тях. Налага се да изхранва семейството си, защото никоя от двете ѝ сестри не е способна да го стори, а баща ѝ сякаш си живее в своя си свят. Въпреки нейното, но и на всички отрицателно мнение към елфите, имах чувството, че не е така. Хората имат склонността винаги да изопачават нещата. Когато уби онзи вълк, някак си ми стана жал за него, защото в нея имаше толкова омраза и го направи напълно съзнателно.
  Както в Стъкленият трон, Сара Дж. Маас отново е създала цял един нов свят, който няма нищо общо с този, който познаваме. Притиан, земята на елфите, е очароваща от където и да я погледнеш. Харесва ми идеята да бъде разделена на дворове, нещо съвсем ново и различно. Тук за разлика, обаче, злодеят не е зъл крал, но като цяло толкова много си приличат с краля на Адарлан, че полът няма почти никакво значение. Трудно ми е да определя кой от двама им е по-жесток.
  Тамлин е красив, силен и точно това, което обичам да срещам в един мъжки персонаж в една книга. Той е един от Велики господари, още едно ново нещо, което ми хареса. Самата йерархична структура на елфите не е с толкова големи резки различия между различните слоеве. Авторката е успяла да опише много добре и светът, в който живеят, и самите тях като отделна раса. Тамлин ми хареса и защото е добър и се противопоставя на тиранията на Амаранта, което го прави различен от останалите.
  Двор от рози и бодли е една уникална нова поредица, която просто те грабва от самото начало. Първата книга със сходно заглавие е удивителна със своите нов свят и нови герои. Точно както и Стъкленият трон, тя ме заплени веднага и знам, че със сигурност искам да прочета и останалите. Страхотно е, че издателство Егмонт издава тези невероятни поредици, което дава възможност на повече хора да ги прочетат.
  Много благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност.

2 коментара:

  1. Прекрасно ревю, радвам се, че книгата ти е харесала. :3 И поздравления за това колко бързо четеш! :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, благодаря. Просто имам ритъм на четене. :D

      Изтриване