сряда, 9 март 2016 г.

The Reading Habits Tag

Мисля, че този таг не е правен до сега, поне аз не го открих в ничий познат блог. Взех го от тук - Spines & Covers Book, книжен блог на три момичета. Чудех се какъв таг да направя между ревютата си и се спрях на този. Интересен е и с радост реших да го направя.



1. Имаш ли специално място вкъщи за четене?

Имам един стол, на който обичам да си чета през лятото, но принципно стоя в единия край на дивана до облегалката, по-удобно е като си опирам някъде гърба.

 2. Книгоразделител или обикновен лист хартия?

Книгоразделител, ползвам един обикновен, който сама си направих, защото не мога да прежаля всички останали, които ми вървят към някои от книгите или други по-хубави.

3. Можеш да спреш да чете по всяко едно време или трябва да спреш на определена страница, глава, част и др.?

100% второто. Ако главите са дълги поне страницата или най-малкото параграфа. Мразя да прекъсвам и най-добре е да си завърша главата, разбира се.

4. Пиеш ли или ядеш ли докато четеш?

Твърдо не. Ако съм жадна оставям книгата и пия вода, но двете едновременно? Абсурд!

5. Можеш ли да четеш докато слушаш музика или гледаш телевизия?

Определено мога. Аз най-редовно чета на фона на телевизора. Не ми пречи, като стоя на компютъра също предпочитам да върви телевизора, защото ми е скучно, а съумявам едновременно на правя каквото си правя, но и да слушам и още повече да чуя неща, които ме заинтригуват.

6. Една книга в даден момент или няколко наведнъж?

Не обичам да чета няколко книги наведнъж, защото си смесвам това, което чета и в крайна сметка съм до никъде на всичките. Плюс, че съм нетърпелива да разбера какво ще стане във всички, но не мога да ги чета едновременно.

7. Четене вкъщи или навсякъде?

Е, чак навсякъде не мога. Например докато пътувам не мога да се съсредоточа, много клати и не мога да фокусирам текста. Най-добре вкъщи, но мога да чета и в училище, хубаво е, че имам умението да игнорирам всички и всичко около себе си, така шумът се превръща в пренебрежителен фон около мен.

8. Четене на глас или наум?

Не обичам да чета на глас. По-скоро мразя другите да ме слушат, а и наум чета много по-бързо и не ми се налага да се съобразявам с нищо, докато на глас все пак изисква повече старание.

9. Четеш ли всичко или пропускаш страници?

Чета всичко и то най-съвестно. Случи ми се два пъти да чета буквално през редовете, защото бях крайно отблъсната от тези книги - Джейн Еър, Шърли и Гръцките герои на Пърси Джаксън. Последната не чак толкова, но ми се стори твърде измислено и преработено, а другите две ми бяха безбожно скучни.

10. Пречупваш ли подвързията или я пазиш чисто нова?

Аз не пречупвам книги. Моите книги дори след прочит са като нови, все едно не са докосвани и така обичам. Много мразя когато някой мачка ръбовете на книгата или самата книга, а още повече ме дразни като видя някой да си „мокри“ пръстите.

11. Пишеш ли в книгите?

 Пиша единствено в учебниците и то с молив. Но иначе в книга никога не бих писала, аз си ги пазя като нещо скъпоценно, не бих си позволила да драсна и чертичка с молив в книгите си. Кой изобщо би осквернил така една хубава чисто нова книга?

Тагвам: Юли, Илияна и Памела.

2 коментара:

  1. Напълно съгласна съм с теб, особено за 10 .. Божичко, само като си представя как някой мачка и подхвърля книгите си насам-натам и настръхвам ... За мен те са скъпоценни и просто самата идея да ги "осакатя" по какъвто и да е начин ме кара да сънувам кошмари :D

    ОтговорИзтриване
  2. Напълно съгласна съм с теб, особено за 10 .. Божичко, само като си представя как някой мачка и подхвърля книгите си насам-натам и настръхвам ... За мен те са скъпоценни и просто самата идея да ги "осакатя" по какъвто и да е начин ме кара да сънувам кошмари :D

    ОтговорИзтриване