понеделник, 14 ноември 2016 г.

The Revelation Code - Andy McDermott

  КНИГА ЕДИНАДЕСЕТА ОТ ПОРЕДИЦАТА „НИНА УАЙЛД И ЕДИ ЧЕЙС“

  Тази книга ми повиши интереса, а може би четенето ми събота и неделя без да заспя всеки момент също помогна доста. Но и идеята на тази книга ми се стори доста по-близка до тази на поредицата и първите книги. Нина и Еди отново имат за задача да открият нещо, което всеки би сметнал за абсурдно, но нали в това е смисъла - да откриват невъзможното.
  Наистина мразя фундаменталистите, но още повече мразя идиотите, които ги следват. Как може да си толкова тъп, да тъп, та да вярваш на подобни глупости все едно нямаш здрав разум и не можеш да разсъждаваш сам?! Не, това наистина е малоумно. Ако няма кой да ги подкрепя, те изобщо няма да могат да сторят нищо сами, но не, все трябва да има овце, които да образуват някакво стадо.
  Това лирическо отклонение всъщност е свързано със самата книга. Естествено, че отново има някой побъркан, който иска да открие нещо в името на някаква цел. Всъщност го прави заради самия себе си, а другото е за манипулация на масите. Крос, главния антагонист в книгата, е краен християнин, който попада случайно на една статуя по време на една от мисиите си. Но не каква да е статуя, а ангелска. От сега ще кажа не си и представяйте красиви ангелчета с крилца, библейските вариации са доста по-грозни. Сега той е решил, че трябва да доведе света до Апокалипсис и му трябва някой, който да открие останалите статуи. Кой е по-подходящ от д-р Нина Уайлд? Той изпраща да отвлекат нея, но и Еди, за да я изнудват да съдейства. Плюс, че е бременна... направо се чудя как се размина от всички опасности, това бебе явно е под щастлива звезда.
  Определено имаше смисъл да прочета новелата преди това, защото неведнъж беше спомената случката от преди един месец, aka от The Last Survivor. Толкова начесто обаче бяха събитията - първо 10-та книга, след това онзи луд, който се появи да отмъщава в новелата, а сега и тази. Еди и Нина нямат никаква почивка, точно заради това се чудех как ще съчетаят и бебе с техния бурен живот. На лошите би им дало още една възможност да ги изнудват, все пак това е тяхното дете...
  Въпреки големите опасности и лудия водач на култ, Нина пак успя да открие нещо значително. Чудех се дали няма да се върне на работа в Агенцията за световно наследство след като толкова често се връща на „временна работа“ при тях. Вече не е болна и не виждам причина да не го стори, е, освен бебето, но все пак. В повечето случаи си е работа зад бюро, така че...
  The Revelation Code е интересна книга. Някъде обаче има разлики в английските и българските вариации на наименованията, но въпреки това не си преведох нито веднъж, реших да го карам по интуиция. Заглавието е много подходящо, защото всичко се върти точно около тази част от Библията - Откровение от Йоан. Мисля, че казах направих достатъчно спойлери затова ще спра до тук. Определено съм любопитна да разбера какво ще стане по-нататък след като ми остана само една излязла до момента книга, която не съм чела.

Няма коментари:

Публикуване на коментар