четвъртък, 15 септември 2016 г.

Back To School


  Нека не се преструваме, никой не иска да идва това време от годината. Та кой обича училището? Най-много мразя този период „преди училище“ когато дойде септември месец и всички започнат да говорят за това сякаш е най-важното събитие на годината, като Оскарите. Досадно е и е дразнещо, на всички ни е ясно, че никой не иска да започна училище и го дразни да вижда подобни неща. Така че защо да си стъжняваме живота допълнително?

***

  Току-що се върнах след моя последен „първи учебен ден“. Да, аз съм 12-ти клас и за последен път ще присъствам на 15-ти септември за началото на учебната година. Уча в Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора с профил френски и английски език. Влязох тук преди четири години, през 2012 когато ме приеха мен единствено от моето училище в най-елитната гимназия на областта. Аз идвам от малък град и това допълнително усложняваше нещата за мен заради отношението на учителите към другите, aka тези, които не са от Стара Загора, не са богати и т.н. В началото ми се струваше много време, но ето че мина направо неусетно. Като се обърна назад и не мога да повярвам, че са минали цели четири години!
Предстоят ми много неща като кандидатстване, матури и т.н. Да не пропускаме и самата учебна година, защото не мисля, че учителите ще ни дадат отпуск само, защото ни е последна година. Странно ми е да се нарека абитуриентка, но... е така. Много скоро ще съм.
Френския е интересен език и безспорно труден. Не мисля, че без подготвителната година в 8 клас с многото часове по първия език(към които толкова негодувах) щях да имам същата основа ако беше втори. За щастие, имах и много добра госпожа, която успя да ни научи(поне от моя гледна точка е така) и подготви много добре. Френският е красив език, но има много нюанси и тънкости. Трябва добре да се усвои всичко, за да може да се използва. В произношението има ужасно много особености, а признавам, аз не владея специфичното френско „р“. Гласът ми е мек и не предразполага точно тази нотка в него, но иначе звучи мелодично точно заради мекотата му. За английски няма смисъл да говоря, почти всеки го знае и използва, не е нещо необичайно. Принципно аз бях кандидатствала в немска паралелка(моят ужас, мразя немски), но бях приета във френска, за което всъщност се радвах. Не можах да съм английска, но пък така научих още един език, който нямаше да мога да науча при други обстоятелства. Много искам да науча също испански и италиански, казвали са ни, че когато знаеш един от романските езици, другите са по-лесни за научаване и мисля, че е така. Особено щом този един език е френски - испанския е като детска игра, само италианския е малко по-труден, но мога да се справя и с него(разчитам го, което поне е нещо, но до сега не съм имала време да се занимавам с никой от двата езика).


  Целта на тази публикация? Освен да говоря за себе си, исках да дам и няколко съвета на тези, които са по-малки и са още в гимназия или им предстои да влязат. Най-напред, не очаквайте да е лесно, нищо никога не е лесно. Материала е труден(особено с „подходящите“ учители, визирам най-вече своя по химия и по география, която ми беше само за тази година) и не смятам, че може да се очаква да се справи, който и да е перфектно с него. Не сме роботи, а хора. Което ме навежда на мисълта - нашата образователна система има МНОГО недостатъци. Аз съм твърдо за в гимназията да си избираш какви предмети да учиш(освен профилиращите, разбира се - български, математика, както и това, за което е гимназията в моя случай езици и физическото, защото е нужно младите да спортуват). Да се изучават всички общообразователни предмети е абсолютно излишно. Мен изобщо не ме бива в природните науки - физика, химия и биология и ги мразя ужасно много. Лично аз няма да специализирам нищо с тях и просто са още едни предмети, които да подбиват дипломата ми накрая. Както и глупостите като психология, право, логика, философия и прочее, тази глупост всяка година с различно заглавие. Не знам кое мразя повече - предмета или госпожата? И двете са по равно гадни.


  Истината е, че това са най-хубавите години от живота ни и в много случаи са като пропилени. Защо? В 2/3 от материала ние не учим нищо, което по-нататък да ни трябва в живота и го забравяме веднага. Не е ли така? За една лятна ваканция, един ученик е способен да изтрие почти целия материал от главата си ако го сметне за излишен. Във Финландия техния принцип на образователната им система е „Или се учим да сме готови за живота, или, за да сме готови за изпитите. Ние избираме първото”. {Статия} Нарочно вмъкнах този линк, полезен е и се виждат ясно недостатъците на нашето. Още нещо, тези две години, 11-ти и 12-ти клас, също са напълно излишни, защото нормално в другите страни това се води като колеж. Там се подготвяш пряко за университета и учиш това, което на теб ти трябва. Средното образование на практика си е до шестнадесет години, т.е. 10-ти клас. Сега има нови „образователни промени“. Дори не искам да ги коментирам. Вместо да вървим напред, ние вървим от зле на по-зле, но това ни е станало тенденция явно.
  Просто трябва да се насладим на времето на безгрижие и младост, защото след университета като започнем работа няма да ни стане по-добре. Ще влезем окончателно в света на възрастните и всичко ще ни залее като вълна - работа, задължения, семейство един ден. Така че сега е момента да се наслаждаваме на всичко преди да е станало твърде късно.
  Успех през новата учебна година на всички! Пожелавам ви много шестици и много приятни моменти! ^^ А на себе си пожелавам същото както и да изкарам и тази година, а накрая... успех на матурите. :д

Няма коментари:

Публикуване на коментар